Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Nonbos nonsens

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Heldigvis lever vi i et retssamfund, hvor en domstol kan dømme det ulovligt at tvinge præventivt anholdte og bagbundne demonstranter til at sidde på kold og våd asfalt i timevis under bidende frost - heriblandt en håndfuld 'farlige' aktivister fra Hare Krishna-bevægelsen, hvis deltagelse i demonstrationen bestod i sang og småkageuddeling.

Desværre lever vi også i et samfund, hvor nogen overhovedet kan finde på at forsvare en så indlysende unødvendig og ekstremt ubehagelig ydmygelse, som når Venstres Karsten Nonbo i ramme alvor kritiserer dommen for at tvinge politiet til at være »overkorrekte«.

Jamen forhåbentlig da? Hvis dét at overholde loven er »overkorrekt«, i betydningen problematisk, når det gælder ordensmagten selv, så står døren selvfølgelig på klem til en accept af politistatsmetoder.

»Det er en flok sølle klynkere, der tænker på sig selv i stedet for at tænke 'herregud, så går vi hjem og laver en demonstration en anden dag,« lød det fra politikeren, der åbenlyst ikke har det fjerneste begreb skabt om, hvad et åbent samfund indebærer, og hvad forsamlingsfrihed betyder. Nonbo, der skræmmende nok selv har en fortid som kriminalbetjent, er den store fortaler for præventive anholdelser - men gad vide, om dét også gælder for andre end de demonstranter, han er politisk uenig med?

Skulle vi monstro også anholde en række bestyrelsesmedlemmer i kriseramte banker »præventivt«, bare for at være på den sikre side - vi vil jo nødig risikere insiderhandler, for slet ikke at tale om yderligere finanskriser, vel Nonbo?

Nonbos udmeldinger har imidlertid også rejst en efterfølgende diskussion om rimeligheden af, at Østre landsret ikke alene dømte politiets fremfærd ulovlig, men ligefrem i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

For relativeres menneskerettighederne ikke, når det danske politi dømmes på et grundlag, vi associerer med totalitære stater?

I princippet er det væsentligste naturligvis at fastslå, at politiet handlede ulovligt, men at domstolen fandt det menneskeretskrænkende, betyder imidlertid ikke, at det pludselig bliver mere »udvandet«, når skinbarlige torturbødler dømmes for menneskeretskrænkelser.

Selvfølgelig er der forskel på at blive udsat for waterboarding og frostkold asfalt med bagbundne hænder. Men der er jo også forskel på en omgang waterboarding og ti år i en isolationscelle med regelmæssig elektro-tortur. Skulle dét så betyde, at vi skal se mildt på waterboarding, fordi der findes dét, der er endnu værre? Og skal vi bagatellisere den, der får trukket negle ud med en tang, fordi andre bliver pint ihjel?

Dét ville være den virkelige relativering. Et åbent retssamfund med frihedsrettigheder intakt skal den-onde-lyne-mig være fri for elektrotortur såvel som den type brutale magtdemonstrationer, der fandt sted under COP15.

Karsten Nonbo modtog naturligvis med kyshånd en 'udfordring' fra TV2 om selv at prøve at sidde bagbundet på kold og våd asfalt i timevis. Efter halvanden time udtalte han: »Jeg kan da godt mærke, at jeg ryster. Det er noget, kroppen gør, fordi kroppen formentlig fryser, men jeg føler ikke, at jeg fryser. Det er ikke sådan, at jeg lider under det.« (Politiken.dk, 26.1.2012).

Det var med andre en rent ud-af-kroppen-oplevelse, som det gavmilde politi forærede demonstranterne? Nonbos krop ryster og fryser, men Master Yoda Nonbo hverken fryser eller lider. Og efter seancen konstaterede han: »Det var meget sjovt at prøve.« (B.T., 26.1.2012).

Begivenhed: Smertefuld, menneskeretskrænkende ydmygelse. Reaktion: Ha ha ha ...

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll udtalte til samme avis, at Nonbos stunt jo let kan vendes om og bruges som 'argument' og 'bevis' for så meget andet end en bagatellisering af politiets fremfærd: »Det svarer til, at jeg beder dig give mig en flad. Og hvis det ikke gør ondt, så gennemfører vi da bare en revolution.«

Nonbo er imidlertid så tykhudet, at han betragter sin ud-af-kroppen-oplevelse på asfalten som et forstærket 'argument' for sin sag. Men der er selvfølgelig ingen parallel til the real thing.

I skarp modsætning til demonstranterne kunne han jo helt frivilligt sige ja tak til tre timers frost og smertefuldt ubehag som nøje kalkuleret 'pris' for en ubetalelig medieeksponering, som han og andre af Folketingets mest perifere klovne ellers aldrig ville kunne gøre sig håb om at opnå - og en sikker enkeltbillet til fremtidige eksponeringer og genvalg. For sandheden er, at der desværre altid vil være et vælgersegment, som det rager en høstblomst og en politistat, om grundprincipper i det åbne samfund kortsluttes, og som uhyggeligt nok er permanent kolde i røven over for medborgere, hvis frihedsrettigheder nedfryses til under nulpunktet.

Og det er vel den mest skræmmende konstatering oven på denne affæres tur i Nonbos cirkusmanege.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 3.2.2012Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2012/0203-01.php on line 78

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2012/0203-01.php on line 78

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2012/0203-01.php on line 78

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/2012/0203-01.php on line 82

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/2012/0203-01.php on line 82

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/2012/0203-01.php on line 82